diumenge, 8 de novembre del 2009

La lectura en veu alta

En la classe de grup petit de comunicació hem agut de portar tots un paràgraf d'un llibre i llegir-lo en veu alta.
Mai hagués pensat que s'havien de tenir tants factors en compte alhora de fer una lectura en veu alta. I és que aquestes només poden ser escoltades pels oients en el moment de l'emissió és per això que em de tenir en comte:
  1. la intensitat de la veu, de manera que tot l'auditori ens pugui escoltar.
  2. la posició en que estem llegint, ja que aquesta farà que la veu surti amb més o menys facilitat.
  3. la posició del llibre respecte nosaltres, ja que ha d'estar davant nostre però que no tapi la boca i en una posició on puguem llegir amb el coll recte.
  4. el fragment que hem de llegir, és més recomanable que el passem al ordinador i ampliem la mida de la lletra, per no tenir cap dificultat per llegir-ho
  5. marcar tots els signes de puntuació que hi hagin en els text ja que aquests seran els que regularan la nostre respiració.
  6. mirar el públic mentre estem llegint, això mostrarà que no estem llegint per nosaltres sinó per uns oients.
Exemple de lectura en veu alta:


Lliga de debats universitaris

En l'última sessió de gran grup de comunicació oral, escrita i digital, vam estar parlant sobre el nou exercici que havíem de fer. Aquest consisteix en fer debats en grups de deu persones.
Per tal d'aprendre com es feien realment els debats, és a dir, quin és el ordre, quin és el paper de cada persona del grup, les estratègies que segueixen, etc. Vam veure un vídeo que era la final dels debats de la lliga universitària.




En aquest vídeo em pogut observar la part formal d'un discurs. Primer parlen els orador de cada equip, el de a favor i el de encontre del tema que s'està tractant. Aquest presenten el seu equip i el tema, introduint breument allò que més tard argumentaran. Tot seguit comencen les refutacions on els investigadors argumenten les opinions del seu equip i argumenten el punts que fan que estiguin a favor o encontre del tema. En aquest apartat vam poder observar com el membres del equip contrari poden realitzar preguntes. I per últim l'orador de cada equip conclou el discurs fent un breu resum i una conclusió d'allò que s'ha tractat.
La veritat és que penso que és un vídeo molt interessant ja que mai havia vist un debat formal de veritat i no el tenia plantejat d'aquesta manera. Crec que ens ha servit molt per a la futura realització del nostre debat, ja que sinó l'haguéssim vist penso que haguessin sigut argumentacions orals sense ordre i amb un lèxic més col·col·loquial. Aquesta falta de torns hagués fet que el públic o oients no entenguessin res del que argumentàvem.

divendres, 6 de novembre del 2009